Spillegang
Het project spillegang omvat twee restauraties aan torenuurwerken in het Franse Champdieu.


Het franse middeleeuwse vestingstadje Champdieu op de ooste-lijke hellingen van het Centraal Massief, in de streek "Le Forez" (Departement Loire), wordt gedomineerd door de romaanse kerk met zijn twee plompe klokkentorens.

Hoewel de tijdsaanduiding op één enkelvoudige wijzerplaat heden tendage tot stand komt met behulp van een modern compact kwartsuurwerk ter grootte van een conserven blikje, zijn uit de afgelopen eeuwen twee interessante torenuurwerken bewaard gebleven.

Het huidige gemeentebestuur, daarin gestimuleerd door burgemeester A. Bouchand, voert een gedreven beleid om het regionale of lokale cultureel erfgoed te conserveren en voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. In dit verband werd enkele jaren geleden opdracht gegeven aan een gekwalificeerd uurwerkmaker in de streek de beide uurwerken schoon te maken en voor zover nodig te repareren, met de bedoeling ze daarna op te stellen in een daarvoor ingerichte ruimte in de westelijke klokketoren, ter plaatse van het vroegere koor. Deze ruimte zou dan opengesteld kunnen worden aan alle geïnteresseerden: in de eerste plaats studenten, maar ook toeristen of andere belangstellenden.

Aangezien echter deze torenkamer slechts via een smalle wenteltrap toegankelijk is werden de uurwerken na de schoonmaakbeurt door de klokkenmaker als een verzameling losse onderdelen afgeleverd: het opnieuw monteren was niet bij de opdracht inbegrepen en geld voor een aanvullende opdracht ontbrak op dat moment.